Judgment Search

Reordering

Display:

There were extensive reordering proposals for the 1930s unlisted church at an estimated cost of nearly £1,000,000 (of which £775,000 was already available from the sale of some property): substantial reordering of the church, works to the church hall, which is a detached building, and other external works, involving the creation of an external play area, slight relocation of the war memorial, and widening of existing footpaths. The Twentieth Century Society raised no objections to the proposals. The Chancellor granted a faculty subject to a condition that no work should commence until the Parochial Church Council had raised at least £900,000.

Extensive reordering was proposed, including an extension to the church;a mezzanine floor and glazed screen within the church; and the replacement of pews with wooden chairs. There were four parties opponent and the Victorian Society submitted a written objection. The Chancellor granted a faculty subject to conditions (inter alia) that the stone floor should not be covered with wooden flooring, and the poppy-headed stalls should be retained.

The Faculty Petition sought permission for (a) CCTV cameras, (b) a projector and screen, and (c) new railings for the churchyard. Objections were made in respect of the proposed new railings. The Chancellor granted a Faculty for all the items. 

This judgment related to Re Tonge Moor St. Augustine (1) [2012]. The Chancellor refused to make an order for costs against the objectors.

Petition seeking a faculty for "significant extension and reordering works to this substantial parish church. The principal purpose of the proposed works is to open up the church building and create a flexible learning and interpretation centre (‘the Abbey Experience’) within this ancient church." Reservations expressed by SPAB, EH and CBC. In granting the Faculty, the Chancellor states, "I am entirely satisfied that the public benefit to flow from these changes outweighs any harm which may be caused to the significance of the building."