Judgment Search

Downloads

Click on one of the following to view and/or download the relevant document:

Alphabetical Index of all judgments on this web site as at 24 November 2021

Index by Dioceses of 2021 judgments on this web site, as at 24 November 2021

Reordering

Display:

The Parochial Church Council sought a faculty for the installation of a frameless glass door into the porch opening. The Diocesan Advisory Committee did not support the proposal: the door would look too modern; a wooden or metal frame would be preferable. Historic England, the Victorian Society and the Ancient Monuments Society also objected. The Chancellor concluded that a frameless glass door would have an adverse aesthetic effect on the Grade I listed church. He according declined to approve a frameless glass door, but approved a wood-framed or metal-framed glass door of a design acceptable to the Diocesan Advisory Committee.

There was a proposal to install a ringing floor and stairs in the church tower. The reason for the application was that the choir and ringers had to share the same space in the tower before services for robing and ringing. The Chancellor was satisfied that the project would result in distinct advantages and accordingly granted a faculty.

The petition proposed various items as the second phase of a reordering project. The main items were: the creation of a servery built on to the north wall at the west end of the church; removal of seven rows of pews at the west end of the church; and removal of two rows of pews at the front of the nave to allow an extension to the existing dais. The Victorian Society and Historic England had reservations about the works, but the Chancellor was satisfied that the petitioners had made an adequate case for the proposed works: " ... I find that the petitioners have proved to me to the necessary degree that the moderate harm that will be caused to the significance of this church as a building of special architectural or historic interest is justified by the need demonstrated."

In July 2013 the Chancellor granted of a faculty authorising works in respect of the stonework, stained glass, and wall paintings at the church. The Church Buildings Council had advised against the proposed work to the stained glass without a detailed conservation report. The faculty granted in July 2013 was subject to a condition that no work should be carried out to the stained glass unless and until a report was first prepared and approved by the Chancellor. A report had now been produced, in which the options given were to replace the broken pieces of glass with similar modern glass, or to insert strapping to support the original damaged glass. The Chancellor decided that the former option was appropriate. The window concerned was one of four matching windows, and new pieces of glass would retain an appearance similar to the other windows, whereas strapping would detract from the appearance of the window, especially as it was part of a set.

The Petitioners sought a faculty for repairs to the stone work,together with repairs to the stained glass and works of conservation in relation to the wall paintings. The Diocesan Advisory Committee recommended the proposals and the Victorian Society had no objection. The Church Buildings Council advised against the proposed work to the stained glass without a detailed conservation report. The Chancellor granted a faculty subject to a condition that no work should be carried out to the stained glass (in a window damaged by missiles from outside) unless and until a report was first prepared and approved by the Chancellor.

The chancel of the church is only used for daily prayer and for fortnightly coffee mornings. The works proposed were the introduction of radiators and additional carpeting, to make the chancel more comfortable on the occasions when it is used. It was also proposed to create a new bell-ringing floor in the tower, in order to create a disabled toilet and kitchen at the base of the tower. There were letters of objection from two bell-ringers in respect of this item. The Chancellor decided that any impact on the bell-ringers should not outweigh the benefits of providing appropriate toilet and refreshment facilities. He accordingly granted a faculty.

In October 2014 the Chancellor had granted a faculty for certain works, including the replacement of pews with chairs. It was a condition of the faculty that "No order shall be placed for the new nave chairs/pews until their design has been either agreed with the DAC, English Heritage and the Victorian Society or approved by the Chancellor." In September 2016, the PCC, without approval, ordered 50 chairs which had matt gold coloured metal frames, with seats and backs of a rich brown faux leather. Upon hearing of this, Historic England and the Victorian Society objected to the choice of chair. The petitioners applied for a confirmatory faculty limited to ten years. Mindful of the huge cost the PCC had incurred in the reordering, and that the justification outweighed the harm in this case, the Chancellor determined to grant a faculty for 10 years, requiring the PCC before the end of such period to put forward proposals for some alternative chairs.

The reordering proposals for the Grade I church included: (a) removal and disposal of all pews, except five older 'pauper' pews to the west end of the north aisle; (b) introduction of upholstered chairs; (c) repairs to the nave floor; (d) replacement of existing carpet; (e) installation of an oak storage unit; and (f) replacement of the overhead heaters. The Victorian Society argued that the removal of all the pews would adversely affect the visual impact of the interior, and it had concerns about upholstered chairs. However, the evidence was that the pews were of poor quality wood and were riddled with worm and unrepairable. The Chancellor granted a faculty on the understanding that only the seats of the proposed chairs would be upholstered and in a neutral colour.

A faculty was sought for extensive reordering works. Part of the reason for the works was to allow the church to be used by the local Church of England school in particular and the community in general. The Victorian Society objected to the the laying of the proposed wooden floor, which would involve removing some Victorian floor tiles. The Church Buildings Council objected to the proposed new position for the font. Both the Victorian Society and the Church Buildings Council objected to the proposed new pew benches being upholstered. The Chancellor granted a faculty, subject to a condition that the new pew benches should not be upholstered, but may have separate cushions, subject to the material being approved by the court.

The proposal was to retain permanently a Hauptwerk digital organ (belonging to Wakefield Cathedral), which was introduced into the church under an Archdeacon’s Licence for temporary minor re-ordering. The church already had a faculty in place for the removal and disposal of the pipe organ, with the proviso of having a suitable replacement option. Although the Diocesan Advisory Committee did not recommend the proposal, the Chancellor granted a faculty: "I am satisfied that the petitioners have discharged the burden on them of displacing the presumption that the Harrison and Harrison organ should be replaced with a pipe-organ. I am satisfied that they have considered the merits and demerits of alternatives to their preferred Hauptwerk solution, particularly the relative costs, and that their proposal is in all the circumstances a reasonable one in terms of their wishes, needs and resources."