Judgment Search

Downloads

Click on one of the following to view and/or download the relevant document:

Alphabetical Index of all judgments on this web site as at 24 November 2021

Index by Dioceses of 2021 judgments on this web site, as at 24 November 2021

Reordering

Display:

The Chancellor granted a faculty for the installation of a retractable screen to be placed over the chancel arch of the church, being satisfied that this would be preferable to the current arrangement of standing a portable screen on boxes at the front of the nave, and that the works were likely to bring benefits which outweighed the general presumption that change should not be permitted.

The Parochial Church Council ("PCC") wished to carry out extensive repairs and reordering of the church, and the current petition dealt with the first phase. The only controversial items were the replacement of the Bosley pews with upholstered, metal-framed chairs and the laying of carpet in the church nave. The Chancellor was satisfied that a case had been made for the replacement of the pews with chairs - there was no church hall and the PCC wished to provide a more flexible space to meet the needs of a new community of 1200 houses to be built near the church. However, he had reservations about the proposed metal chairs and required the PCC to propose a type of wooden chair. The Chancellor approved the carpet on the basis that it would be a temporary measure until some more satisfactory hard flooring solution could be implemented, as part of the overall scheme.

The petition proposed a new, large moveable altar (to be placed at the junction of the chancel and the nave), an altar platform and new Communion rails, the removal of the mediaeval screen (to make way for the nave altar) and the removal of choir stalls and pews in the chancel, the moving of the pulpit and the removal of the lectern, and other items. Thirty-six parishioners objected to the removal of the mediaeval screen, which contained a complete set of paintings of the twelve Apostles. The Chancellor refused to grant a faculty for the removal of the screen, but indicated that he would look favourably on a proposal to site the new altar in the nave, in front of the screen, albeit that might involve removing some pews. He granted a faculty for the other items.

The petitioners sought a faculty for the retention on a permanent basis of various works carried out under faculty, for a limited period, to reorder the church, including: reordering some pews at the west end; moving the organ;  a new heater; remodelling of the pulpit; altering the communion rail; removing the choir stalls; making the existing altar moveable; and reordering the vestry. The Chancellor determined that the works were necessary and appropriate and he granted a faculty.

The churchwardens petitioned for a faculty to authorise the removal of the existing cast iron radiators and pipework in the church, the introduction of six convector heaters, and the introduction of an insulated ceiling in the vestry. The Diocesan Advisory Committee did not recommend the proposed insulated ceiling, stating that the vestry space was not a large one to heat; "the proposed ceiling would hide the timbers of the roof structure which, although not medieval, are substantial looking timbers with pegged joints"; and "the proposed ceiling may make the room feel 'claustrophobic' for those using it." The vestry was used by the parish priest as an office and the insulated ceiling had been proposed in order to prevent heat from the small heater being lost upwards to the high ceiling. The Chancellor was satisfied that the petitioners had made out a case of need,  and that the work would not cause damage to the fabric and was reversible. He accordingly granted a faculty.

The Chancellor granted a confirmatory faculty for the replacement of a modern octagonal entrance vestibule to the church by extending the front entrance and providing information panels about the Loseley Chapel; incorporating the former outside gravel area and south wall of the Chapel into an internal, informal meeting space; expanding the current kitchen area and the installation of underfloor heating throughout the new entrance and reception areas, together with reglazing and the renewal of the heating and ventilation system.

The Chancellor granted an interim faculty for the removal of furnishings for cleaning following damage to the church by fire. He also authorised the removal of the pews into storage, the removal of a dais, and cleaning and redecoration.

The vicar and churchwardens wished to replace the church pews with chairs. The Chancellor was satisfied that the replacement of the pews with chairs was appropriate in the church and granted a faculty.

The petition proposed replacing the existing pew benches with new moveable pew benches by the ecclesiastical furniture designer Luke Hughes, and retaining the best examples of the current pews by their removal to the gallery. Historic England and the Victorian Society submitted objections, but did not become parties opponent.  The Chancellor granted a faculty. The pews introduced following the rebuilding of the church (known as "the Actors' Church") in 1795-6 had been adapted in a reordering in 1871-2, and were now in a very poor state of repair. The Chancellor considered that any harm to the architectural interest of the church would be low and the harm to the historical interest would be moderate. He found that the petitioners had made a convincing case for the proposals. The church would benefit from the introduction of moveable pew benches, which would provide improved seating and allow greater use of the church for services, events, concerts and commercial hiring.








Reordering proposals included: a glazed entrance lobby; a welcome area; a room for a crèche during services; a meeting room; a kitchen; and toilets. The works involved moving the rood screen and the font. The main area of contention was the moving of the rood screen, which was a war memorial. The Chancellor granted a faculty.