Judgment Search

Downloads

Click on one of the following to view and/or download the relevant document:

Alphabetical Index of all judgments on this web site as at 20 January 2022

Index by Dioceses of 2021 judgments on this web site.

Reordering

Display:

The Priest in Charge and the churchwardens petitioned for a faculty to remove the existing Victorian storm porch and to replace it with a porch consisting of glass doors in a timber frame. The Diocesan Advisory Committee and English Heritage supported the proposals. The Victorian Society felt that the new doors would be too reflective. The architect explained that the doors would be set back and would therefore not have the reflective appearance the Victorian Society feared. The Chancellor granted a faculty.

During the course of a major redevelopment (authorised by Faculty) requiring the reordering of the interior of the church to add offices, with a kitchen and lavatories, all to be accessible to the disabled, human remains were discovered during the digging of a trench in the churchyard. Shortly afterwards, some human remains were uncovered inside the church. It being impossible to reinter remains in the closed churchyard, the Chancellor directed that all the remains be stored within the church until such convenient time as all the remains could be reinterred inside the church in the same area where the second set of human remains had been uncovered.

A major reordering was proposed. The Victorian Society objected to the central pews in the nave being made moveable and to the proposal to replace the aisle pews with upholstered chairs. The Society also argued that some of the pew doors, removed at some time within the past 50 years without authority, should be reinstated. The Chancellor was satisfied that a case had been made for making the nave pews moveable, but made it a condition of the faculty that doors should be replaced on three rows of pews. He also approved the proposed replacement of the aisle pews with upholstered chairs, as well as the other items of reordering.

In 2013, an Archdeacon's Licence was granted for a temporary reordering of the church by the removal of up to 10 pews at the rear of the church in order to create the opportunity for the Parish to experiment with the more creative and welcoming use of the space created. In 2014, an application was made for a faculty to authorise the permanent removal of the 10 pews, together with other works including installing a retractable projection screen and wiring for a portable projector; replacing the wooden panels in internal porch doors with clear safety glass panels etched with St. Cuthbert's cross; the installation of some stacking chairs; electrical works; and works outside the church. One objection was received. Faculty granted.

The proposal was permanently to remove the doors from 27 late-Georgian (1819) and three Victorian (1863) wooden box pews in the Grade II* listed church. The doors had already been temporarily removed under an Archdeacon's licence for temporary reordering. The main objectives were to make access to the pews easier and safer (especially for children) and to improve the visual appearance of the church. Objections were received from Historic England, the Ancient Monuments Society, the Victorian Society, and the Georgian Society. The Chancellor refused to grant a faculty. He was not satisfied that the petitioners had put forward a compelling case for the permanent removal of the pew doors: "I find that the permanent removal of the pew doors would result in harm to the historic significance and the fabric of this Grade II* listed church."

The petitioners wished to remove items of redundant furniture from the Grade II* church, including a number of chairs, a litany desk and the pine pulpit. The pulpit had been relocated during the last interregnum, so that the presiding minister could more easily be seen preaching from a lectern and in order to free up space for major festival and school events. The proposal was to transfer the chairs to the vicarage, and to advertise the desk and pulpit in the diocesan magazine and, if there are no takers, to have them broken up. The Chancellor was satisfied that minimal harm would be caused by the removal of the items and he granted a faculty. He did, however, make it clear that the furniture to be transferred to the vicarage remained in the ownership of the churchwardens and could not be disposed of without further faculty.

The reordering proposals included the construction of a WC and servery, the removal of a pipe organ installed in 1958 and its replacement with a digital organ. Two parishioners objected to the proposals. The Chancellor was satisfied that the proposed scheme would not cause harm to the significance of the church as a building of special architectural or historic interest and accordingly granted a faculty.

The faculty petition proposed an extensive reordering to provide: more space in the nave, aisles and chancel with moveable seating; a team administration office; an enclosed meeting space; a new kitchen, refreshment point and toilets; a welcoming entrance, and improved audiovisual systems, Wi-Fi, heating and lighting. All the consultees agreed a specification which all parties could live with. The Chancellor granted a faculty.

A faculty was granted for the following works in respect of a late 19th century Grade II* church: “to take up and relocate the font; to introduce a new altar and Ambo; to remove and dispose of the existing nave altar and Lady Chapel altar; to install additional lighting; to remove and dispose of seven high-level metal halide light fittings; to box in the electrical services in the baptistery.” Faculty granted. The Chancellor determined that the proposed works would affect the character and significance of the building. However, he was satisfied that, in conjunction with the proposed liturgical development, the effect of the works would be to enhance that character and significance.

The petitioners sought a faculty for a re-ordering of the chancel and north aisle, to include work to the floor, the removal of the choir pews and the relocation of some solid oak screens from the chancel to improve sight lines. The amenity bodies, for the most part, did not approve of the removal of the choir pews and relocation of the screens. The Chancellor found that, on balance, the public benefit would outweigh the likely harm that would ensue from the proposals and that it was therefore appropriate that a faculty should issue.