Display:

The petitioner sought retrospective permission for a replacement memorial introduced into the churchyard in 2019 by a firm of stonemasons without permission being first obtained. The stonemasons had left the remains of a previous memorial on the grave (kerbs and chippings) in the undergrowth of the churchyard. The Parochial Church Council members unanimously objected to the retrospective application, because they said that the memorial would not be in keeping with the churchyard and because it was installed without permission. The Chancellor took the view that the memorial would not be out of keeping in the churchyard, that it was better than the memorial it replaced, and that it would not be appropriate to order its removal. The Chancellor considered that the stonemasons had been remiss in several aspects of this matter and decided that they should be required to pay a substantial proportion of the costs of the application.

The petition included extensive proposals to carry out re-ordering at the (liturgical but not geographical) west end of the church, where a considerable amount of re-ordering had taken place in the 1980s and 1990s. The Victorian Society objected to the replacement with glass doors of two pairs of partly-glazed wooden lobby doors at the Brixton Road entrance. Applying the Duffield principles, the Chancellor found that, "there is clear and convincing justification for the proposals in terms of the benefits to the mission of the church. The benefits outweigh the very limited harm which I have identified to the significance of the listed building." Faculty granted.

The Petition contained proposals for the complete re-wiring and the installation of new and emergency lighting within the Grade II listed church. The Chancellor was satisfied that the proposed works would not alter the Grade II church to such an extent as to be likely to affect its character as a building of special architectural or historic interest and he accordingly granted a faculty.

There were two petitions before the Chancellor, the first relating to the moving of a painting from the reredos to  elsewhere in the church and repositioning an existing cross to take its place. The second petition related to the replacement of the font, which had not been used for 25 years, with a new portable font. There were substantial objections to the two petitions. The Chancellor granted a faculty for both items, subject, inter alia, to a condition that, if no other church could be found to take the font, it should be taken apart and buried in the churchyard.

The Petition sought to make permanent a temporary reordering carried out under an Archdeacon's licence: to relocate the altar to the nave; to remove two front pews (one from either side of the aisle) and making good the floor; and to install two portable communion rails. The Victorian Society and five parishioners objected to the proposals, but did not become parties to the proceedings. The Chancellor was satisfied that the changes did not make a significant impact on the character of the church, and that what small impact they made could be justified by the improvement of access and circulation.

Petition for re-ordering, including partial removal or shortening of pews; levelling of floor to improve access; installation of accessible WC; installation of “brew facilities”; installation of a glazed screen to create meeting/creche area; installation  of new heating system. Objections by Church Building Council to partial removal of pews and type of heating. Judgment given on the basis of written representations. Faculty granted.

Faculty granted for the recovering of the north aisle roof of the church with Sarnafil. Refusal by the Chancellor to accede to a request by English Heritage that the Faculty be limited to a period of 10 years.

Christ Church Fulwood is listed Grade II and has an average Sunday attendance over four services of 887. The proposed works included the creation of a courtyard in the churchyard, between the church and the road, in order to provide better access and a circulation area. There was also a proposal to replace the pipe organ with an electronic instrument in order to provide more seating space. The proposal for the new courtyard was opposed by a married couple, as there were some old family graves in the area affected by the proposal. The Church Buildings Council was "uncomfortable with the proposal to remove the pipe organ to replace it with an electronic instrument". The Chancellor granted a faculty for both items.

The petition proposed extensive reordering of the church and the creation of a link between the church and the church centre. The controversial item was a proposal to place a curtain wall behind the three arches at the front of the nave and to create within the then enclosed chancel (designed by the well-known church architect George Pace) a meeting room, an office and storage area on three floor levels. The Chancellor considered that the proposal would harm the special character of the building and that the petitioners should consider alternatively ways of finding the meeting, office and storage space they required. The Chancellor therefore granted a faculty which excluded the proposals for the chancel.

This judgment deals with the third stage of an extensive series of works of reordering of the church, the earlier stages having been dealt with in two previous judgments. (See Re Christ Church Fulwood [2017] ECC She 6 and Re Christ Church Fulwood [2018] ECC She 4) The Chancellor granted a faculty.