Display:

Faculty granted for polycarbonate window guards, notwithstanding that the Diocesan Advisory Committee had not recommended them, but had recommended wire mesh guards instead.

The cremated remains of a father and his son had been interred in adjacent plots. When the mother died, her cremated remains were interred (due to the error of the burial authority which maintained the churchyard) in the grave of her son, rather than with the remains of her husband, as had been her wish. The next of kin proposed that the exhumation of the remains of the father and reinterment in the grave of his wife and son would be preferable to the exhumation of the remains of the mother and reinterment with the remains of her husband. The Chancellor granted a faculty on this basis: "This is an appropriate and desirable result creating as it does a family grave containing the remains of all three members of that family."

The Chancellor granted a faculty for the demolition of some unsightly temporary structures at the east end of the unlisted church and their replacement with permanent brick built structures to accommodate a commercial kitchen, a crèche, lavatories and a food bank.

The Commissary General granted a faculty to replace the existing cupboard, worktop, sink, tap and water heater in the Vestry.

The vicar and churchwardens sought a faculty to reorder the west end of the church by extending the west gallery to the north and west aisles, to introduce an accessible WC below the north-west corner of the extended gallery and enhance the existing catering facilities and musicians’ area. They also proposed introducing speakers into the chancel and the making good of tiles in the floor at the front of the church. The Victorian Society was a party opponent. The Chancellor was satisfied that "any prejudice to the architectural integrity is outweighed by the pastoral and liturgical benefits and applying the balance of probabilities the Petitioners have made out their case." He accordingly granted a faculty.

The petition contained a number of items including proposals for lighting inside and outside the church. A parishioner objected to the proposed lighting of the spire on the ground that it would cause a lot of light pollution. The petitioners responded that they had taken their architect's advice and also that of a specialist lighting consultant and as a result they are looking to use modern LED type lights which minimise light pollution by focusing the light to specific areas and thereby minimising spill and light pollution. The Chancellor was also aware of a recent visit by an officer of the planning department, who had recommended the fixing of the external light sources on the stonework, rather than on poles, and had not raised any concerns about light pollution. The Chancellor was satisfied that the petitioners had made their case and granted a faculty.

In 2005 pews had been removed from the side aisles of the church and had been replaced with chairs upholstered with a blue fabric. Also, carpet tiles in two contrasting blue colours had been laid in a chequer-board pattern in the aisles. The petitioners now wished to lay similar carpet tiles and introduce more upholstered chairs into the nave, to create 'a more flexibe space'. (There was also a proposal to update the heating.) The Victorian Society objected to the removal of the pews and further carpet tiles, but was not a party opponent. In spite of slight reservations about the blue colour of the carpet tiles, the Chancellor concluded that the scheme would "give a more unified appearance and will serve the aims that the petitioners seek to achieve." He accordingly granted a faculty.

An interim hearing at which the Chancellor approved part of the proposals contained in the Petition, namely, the demolition of the parish room extension on the north side of the church and its replacement with a new parish centre extension, leaving outstanding proposals for a new glass foyer to link the new parish centre with the west end of the church.

Faculty granted for foyer to link extension on the north side of the church to the west end; new west door; moving of the font; and external block paving.

The Chancellor refused to grant leave to appeal against his decision to grant a faculty to authorise the sale of a painting entitled 'Devout Men taking the body of St. Stephen".