Display:

The Chancellor granted a faculty to permit the opening of a grave and the opening of a casket, in order to permit the petitioners' mother's wedding ring to be placed with the ashes of the petitioners' parents, which had been interred six weeks previously.

The petitioners wished to carry out works of repair to the parapet of the tower, by re-bedding masonry and laying new lead, and also repairs to the west window, which had suffered heavy erosion. There were no objections to the work on the parapet, but the Society for the Protection of Ancent Buiildings objected to the proposed work to the west window, saying that the amount of the proposed replacement stonework was excessive and without justification. The Chancellor took the view that the petitioners had established that far-reaching repairs were needed to the window and he accordingly granted a faculty.

The cremated remains of a member of the family concerned in this matter had recently been interred in her parents' grave. The interment had been arranged by certain members of the family, who did not discuss the location of the interment with other members of the family, who, as it turned out, objected to the last deceased being interred in her parents' grave, and they applied for a faculty for exhumation. The Chancellor ruled that the interment should not have taken place in the parents' grave without the agreement of all of the next of kin, and accordingly granted a faculty for exhumation and reinterment elsewhere.

The Chancellor refused to grant a faculty to allow kerbs to be placed around a grave. Kerbs were not permitted under the Diocesan Churchyards Regulations, and the Chancellor could find no strong reason to depart from that policy in relation to this particular application.

A Faculty was granted for: (1) the removal of two short pews at the west end of the south aisle of a Grade I 14th century church and provision of additional bookshelf units; and (2) the removal of the rearmost pew on the south side of the nave to provide additional space for wheelchair users. The Chancellor, considered the principles laid down in Re St. Alkmund Duffield [2013], and determined that, "The selective removal of a very small number of pews will not affect the character of the church as a building of special architectural or historic interest."

The petitioner applied for a confirmatory faculty to allow the retention of gravel placed over his late wife's grave. The gravel was placed over a membrane and retained by metal edging. Neither the Diocesan Advisory Committee nor the Parochial Church Council supported the work. The Chancellor refused to grant a faculty on the grounds of potential future maintenance problems and the fact that to allow the gravel to remain might encourage others to wish to lay gravel in the churchyard. The Chancellor directed that the gravel was to be replaced with turf by the petitioner within three months, failing which the churchwardens were authorised to do the work.

A faculty was sought for the addition of a fully accessible lavatory, for a small kitchen facility and for roof repairs. The proposals were supported by the DAC, the planning authorities, the Victorian Society, the Church Buildings Council, English Heritage and the Ancient Monuments Society, but the Society for the Protection of Ancient Buildings was concerned at the cutting through of the fifteenth century west wall of the north aisle. It considered this intrusion into the fabric of the church to be unnecessary as a level external access was possible from the church to the lavatory. The Chancellor, after considering the questions in Re St. Alkmund Duffield, granted a Faculty for the works, including the internal access to the lavatory.

The proposed re-ordering was to facilitate a project by the diocese to establish a new congregation at the church, in association with Holy Trinity Brompton and its Churches Revitalisation Trust. The works included wheelchair access; the removal of a screen containing a kitchen and lobby; the introduction of a new screen to form a lobby to west door, incorporating a coffee bar and storage; a new external door; two screens under the tower to create a chapel; a screen to create a narthex; and the removal of an existing WC pod. The Chancellor granted a faculty.

A number of improvements were proposed to a 1950s unlisted church, including replacement of the felt roof covering with pre-coated zinc, replacement of windows; and improvements to the entrance to the church. The Twentieth Century Society objected to the proposals, but did not wish to become a party to the proceedings. Faculty granted.

The Petition related to internal re-ordering, including a new disabled toilet, new screens, new furniture, and removal of some pews. Objections from the Victorian Society, the Ancient Monuments Society, the Stafforfdshire Historic Buildings Trust and a regular worshipper at the church related to the replacement of the Victorian main entrance door, which was part of a re-ordering carried out by Gilbert Scott in 1842, and the insertion of new outer doors to the porch. The Deputy Chancellor granted a faculty, subject to (inter alia) a condition that the Gilbert Scott door should be retained in an appropriate place in the church, in view of its historical and architectural significance.