Display:

The Parochial Church Council and Lord Montagu of Beaulieu sought permission to re-establish a secure and permanent access to the vault beneath the Southampton Chapel in the church, to establish the condition of the substructure of the chapel and in particular the area supporting the Southampton Memorial in the Chapel, which commemorates the lives of members of the Wriothesley/Southampton family, many of whom were interred in the vault in the 16th-18th centuries. There had been some settlement of the monument in 1959. The vault formerly had two accesses, an external one, bricked up in 1899, and an access from inside the chapel, sealed up in the 1950s. Although the Church Buildings Council had concerns about the possible disturbance of human remains, the Chancellor was satisfied that the architect and others had made a good case for installing a new access from the chapel, to assist in monitoring the condition of the vault and chapel. He accordingly granted a faculty.

A petition was submitted for the removal of pews and the pew platforms from the church, to be replaced with chairs featuring upholstered seat and back pads, and to replace the existing heating with 30 wall-mounted radiators together with underfloor pipes all heated by a gas-fired boiler. The faculty was granted on the condition that as far as practicable gas would be supplied under a green tariff and carbon emissions caused by any non-renewable gas used are off-set. In respect of the removal of pews, four pews were to be retained and repositioned against the north and south walls; the increase in the area of wooden flooring to cover the current extent of the north and south aisles; and the provision that all the chairs would be covered in 'Espresso' upholstery, a dark brown to match the woodwork in the church.

The Petitioners wished to replace the Victorian pews with 64 solid chairs and 48 folding chairs (the folding chairs to be housed in three purpose-built wooden cabinets). The written representations of 25 objectors were taken into account. Amongst the evidence it was contended that the pews were of historical significance as they were thought to have been designed by Sir George Gilbert Scott. The Deputy Chancellor concluded that there was insufficient evidence to justify such contention. The Deputy Chancellor granted a faculty, subject (inter alia) to the retention of eight short pews.

The churchwardens sought a faculty to authorise the felling of a Scots Pine tree. Two adults had recently been hit by falling pine cones, and there was a concern for the safety of children who used the footpaths next to the tree for access to pre-school events or the Sunday school. Two objectors (who did not become parties opponent) claimed that the loss of the tree would be detrimental to the visual amenity of the churchyard. The Chancellor granted a faculty, subject to a condition that a replacement tree of a species approved by the archdeacon should be planted during the current or next growing season at a location approved by the archdeacon.

A Faculty was granted to allow a temporary Post Office to be placed at the rear of the church, pending the provision of a new permanent Post Office site in the town.

Faculty refused for the installation in the chancel of a Grade I listed church of a large nineteenth century pipe organ to replace a smaller electronic organ, on the ground that the pipe organ would have "a significant adverse impact on the chancel’s special character".

The petition sought the removal of a row of conifers from the southern boundary of the churchyard and the planting of a hedge of the same kind as that along the eastern boundary. A neighbour objected, principally, on the grounds that the removal of the conifers would affect the privacy of his garden on the opposite side of the driveway between the conifers and his property. The Chancellor was satisfied that there would be little invasion of privacy, in view of the hedge separating the objector's garden from the driveway. The Chancellor accepted the reasons given by the petitioners for the works and granted a faculty.

The proposal was for the construction of a new extension to the north of the west end of the church, containing an accessible toilet, a store, a kitchen and a meeting room. The Church Buildings Council was concerned about the impact of the proposed extension on an adjacent 700+ years old yew tree, insofar as the proposed extension would affect about 25% of the 'root protection area'. The Chancellor was satisfied that a good case had been made for the new facilities, but with great reluctance he decided that he was unwilling to grant a faculty for the work as proposed, due to the risk of harm to the 'veteran' yew, but he hoped that with the assistance of the Diocesan Advisory Committee the parish would be able to come up with a viable alternative scheme.

The original stone floor of the church was on a slope and the pew bases were at different heights. The proposal was to remove the pews and pew bases and install a new floor ‘floating’ above the original floor, to create a smooth, flat surface. The Chancellor granted a faculty, subject to the condition that the choice of chairs to replace the pews was to be overseen by the acting Archdeacon.

A proposed memorial comprised an upright stone with a 'cover slab' supported on kerbs. The parish priest did not support the proposal, because (a) no similar type of memorial had been approved for very many years, (b) the memorial did not comply with the diocesan guidelines, and (c) the memorial would inhibit maintenance. The PCC objected on the grounds that (a) the memorial would create maintenance problems and (b) it might set a precedent that others might wish to follow. The Chancellor refused to grant a faculty as requested, but said that he would approve the upright memorial element of the proposal.